Spring naar inhoud

Van valse filmsterren tot een emotioneel mijnenveld: dit was filmjaar 2021 in 150 films

Wat een filmjaar! Terwijl de bioscopen op moment van schrijven wederom dicht zijn, en Hugo de Jonge thuis nog maar eens een dvd’tje op zet, leek het mij de hoogste tijd voor mijn meest krankzinnige eindejaarstraditie: het rangschikken van álle films die ik dit jaar zag. Het waren er – mede door die vermaledijde lockdown – meer dan ooit. Het schrijven van dit overzicht werd een helletocht, maar ach: het was al met al toch ook wel weer geinig. Succes met scrollen!

Noot: al deze stukjes komen voort uit matige krabbeltjes, vage herinneringen en soms gewoon uit de erg ruime onderbuik. Verwacht géén volmaakte filmrecensies, want welk normaal functionerend mens heeft daar nog tijd voor naast het kijken van AL DEZE FILMS?

150. Red Notice

Trailer: Red Notice met Ryan Reynolds + The Rock | Superguide

Deze film kostte driehonderd miljoen dollar, maar ziet eruit als een schoolproject van suffe Sammy uit 3-havo. Er zijn pornofilms in het amateurgenre die eruit zien als bewegende Rembrandt-schilderijen in vergelijking met deze film. Gal Gadot, Dwayne Johnson en Ryan Reynolds zijn ondertussen vooral heel erg Gal Gadot, Dwayne Johnson en Ryan Reynolds.

Waar? Netflix

149. Songbird

Songbird review: Pity the makers of the 'Michael Bay COVID movie' - Polygon

Hé leuk: een film over virus Covid-23, een nieuwe, nog dodelijker variant van het coronavirus die de samenleving tot een post-apocalyptische hel heeft gemaakt. Hopeloos mislukte poging tot wat maatschappijkritiek in een film die het label ‘B-film’ niet eens waard is. Alleen kijken als je denkt da – nee bij nader inzien: nooit kijken.

Waar? Pathé Thuis

148. The Woman in the Window

The Woman in the Window (2021) - IMDb

Amy Adams, Julianne Moore, Gary Oldman, Jennifer Jason Leigh, Brian Tyree Henry, Tracy Letts enzovoort enzovoort. Met zo’n cast zou je wel goed zitten, zou je zeggen. Zeker als het verhaal op papier ook nog leest als een moderne draai aan Hitchcock-klassieker Rear Window. Gek genoeg leidt het allemaal tot een rampzalig mengelmoesje van ontelbaar veel verhaallijntjes en hopeloos verdwaalde acteurs. Een film die nog rommeliger was dan het Nederlandse coronabeleid. Laten we hopen dat Hugo de Jonge dit dvd’tje nóóit opzet.

Waar? Netflix

147. Don’t Breathe 2

Don't Breathe 2' 4K UHD Blu-Ray Review - Horror-Thriller Sequel Tries To Forget The Sins Of The Past

De horrorthriller Don’t Breathe was een paar jaar geleden een verdomd aardige verrassing. Het idee van die film: drie vervelende tieners breken in bij een blinde man om wat geld te stelen. Slim, totdat blijkt dat deze man een stuk gevaarlijker is dan hij doet vermoeden. De film speelde een slim spel met onze loyaliteit richting de personages, want voor wie moesten we nu precies rooten? In dit totaal overbodige vervolgdeel is die vraag van tafel, want die blinde man uit het eerste deel moet hier ineens doorgaan voor een sympathieke superheld. Nein danke.

Waar? Pathé Thuis

146. Home Sweet Home Alone

Recensie: Home Sweet Home Alone is weinig verrassende remake van kerstklassieker

Groots aangekondigde reboot van een franchise die na de eerste twee films sneller implodeerde dan de politieke loopbaan van Bram Moszkowicz. De hoofdrol van dat leuke jochie uit JoJo Rabbit deed nog vermoeden dat hier wellicht wat in zit, maar deze film is vooral het equivalent van een fles huiswijn van de Albert Heijn: bij de eerste slok denk je misschien nog dat het meevalt, maar na tien minuten is maagzuur het enige blijvertje.

Waar? Disney+

145. Prisoners of the Ghostland

Prisoners of the Ghostland Review: Nicolas Cage Leads a Ballsy Western | IndieWire

Nicolas Cage pleegt een overval op een bank, belandt in een Aziatisch fantasiedorp en wordt naar een soort geestenrijk gestuurd om de dochter van een Amerikaanse gouverneur te bevrijden. Ik ben een kleine drie kwartier bezig geweest met deze plotbeschrijving, want wat hier precies gebeurde weet ik eigenlijk nog steeds niet.

Waar? Pathé Thuis

144. Willy’s Wonderland

Willy's Wonderland': The insane story of how it was made | EW.com

Nog meer Cage Rage! Zoals nummer 7 in deze lijst laat zien, was het een glorieus jaar voor Nicolas Cage. En wat is dan de idiote reflex van ondergetekende? Méér Nicolas Cage-films!!! Een niet geheel florissant idee, want deze rol zal me vooral altijd bijblijven als de rol waarin Cage de hele film lang zijn smoel houdt. De plot? Oh gewoon, een film waarin Nicolas Cage in een overdekt speelpaleis in gevecht gaat met bezeten megaknuffels. Een soort Ballorig from Hell dus, maar dan net wat minder leuk. (Filmproducenten mogen me bellen om dit idee verder uit te werken). 

Waar? Pathé Thuis

143. Seance

Boarding School Bullies And More In Shudder's Seance, Coming May 21st

Groep tienermeiden doet een seance en ja hoor, één voor één worden ze afgeslacht. Scream meets Ouija dus, maar wel op de meest luie, goedkope manier denkbaar. 

Waar? Pathé Thuis

142. Black Friday

Black Friday': Bruce Campbell Pic Gets U.S. Deal Via Screen Media – Deadline

Best een geinig uitgangspunt: een zombie-apocalyps combineren met een van de grootste uitwassen van het hyperkapitalisme. Jammer alleen dat we die film al een kleine vijftig jaar hebben in de vorm van Dawn of the Dead. Eerste kwartier is nog best geinig, dus misschien dat je die ooit nog kunt bekijken als korte film zonder clou? 

Waar? Pathé Thuis

141. Reminiscence

Reminiscence (2021) - IMDb

Wint zonder twijfel de prijs voor ‘saaiste uitvoering van een leuk gegeven’ in dit filmjaar. Hugh Jackman speelt een man in de nabije toekomst die mensen visueel kan laten terugblikken op hun dierbaarste herinneringen. Maar wat als hij zelf een dierbare herinnering verliest? Spanning alom, toch?! Nope. Gooi Blade Runner, film noir, Eternal Sunshine of the Spotless Mind én de slechtste kenmerken van Nolan-films in de blender, en je krijgt verrassend genoeg een doodsaai gedoetje met (te) veel ideeën en bespottelijk veel uitleg en expositie. Een van de grootste teleurstellingen van het jaar.

Waar? Pathé Thuis

140. Sweetness in the Belly

Recensie Sweetness in the Belly - Review op FilmTotaal

Veel #ophef toen deze film enkele jaren geleden werd aangekondigd, omdat de Amerikaanse Dakota Fanning in de huid zou kruipen van een Ethiopische moslima. Het lag – natuurlijk – wat gecompliceerder dan dat, want het ging hier om het – waargebeurde – verhaal van een vluchteling die door haar ouders werd achtergelaten in Afrika. De #ophef was dus voor niets, en de film zelf was in the end amper een discussie waard. Het is waarschijnlijk leuker om anderhalf uur ruzie te maken op Twitter met vervelende wijsneuzen dan anderhalf uur naar deze film te kijken. 

139. Spiral: From the Book of Saw

Spiral (2021) - IMDb

Comedian Chris Rock had zin om zijn eigen draai te geven aan de wanstaltige Saw-franchise, door de boer op te gaan met het idee: Se7en maar dan met kettingzagen! Rock speelt zelf een detective die onderzoek doet naar een seriemoordenaar, maar vervolgens zelf wordt meegezogen in die grimmige wereld als zijn vader (Samuel L. Jackson, die blijkbaar een extra vakantiehuisje wilde) betrokken blijkt. Iets minder zinloos gruwelijk dan de andere Saw-films, maar verder mag deze voorgoed in het almaar uitdijende meh-meh-horrorarchief. 

Waar? Pathé Thuis

138. Mijn beste vriendin Anne Frank

Mijn Beste Vriendin Anne Frank -Trailer, reviews & meer - Pathé

Gek genoeg pas de eerste Nederlandse Anne Frank-film, maar dan wel verteld vanuit het perspectief van Anne’s beste vriendin (goh, u meent het). Geen hopeloze mislukking, maar de dialogen zijn – zelfs voor een Nederlandse film – houteriger dan die van Toneelgezelschap De Natte Otter uit Venlo. Alleen kijken voor de sympathieke prestaties van de hoofdrolspeler.

Waar? Pathé Thuis

137. Kate

Kate (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Een actiefilm over een huurmoordenaar die met pensioen wil, zien we elk jaar minstens vijf keer. Deze Netflixfilm doet in dat opzicht weinig bijzonders, maar heeft dan weer wel Mary Elizabeth Winstead en Woody Harrelson. Lekker hoor.

Waar? Netflix

136. The Marksman

Liam Neeson, Pandemic-Era Movie Star: The Marksman Is Another #1 | IndieWire

Elk filmjaar is reddeloos verloren zonder Liam Neeson als wraakengel die iemand moet beschermen en daarvoor een dozijn boze huurmoordenaars uit de weg ruimt. In deze Amazon-film kruipt Neeson in de huid van Vietnamveteraan Jim Hanson (misschien wel de meest Neeson-achtige naam voor een personage die je kunt bedenken), die een immigrant in bescherming moet nemen tegen een eng Mexicaans drugskartel. Domme karteljongens: kijk elk jaar een Liam Neeson-film, en je weet dat je die strijd nooit gaat winnen.

Waar? Amazon Prime Video

135. Strawberry Mansion

Strawberry Mansion - Filmkrant

Weer zo’n film met een verdomd geinig uitgangspunt die in de uitvoering wat te wensen overlaat. Voor fans van surrealistische films valt er in ieder geval genoeg te genieten. Het idee: in de nabije toekomst heft de Amerikaanse overheid belasting over dromen. Om die belasting te bepalen, moeten taxateurs afdalen in het dromenrijk der gewone zielen. Maar het is niet heel handig als zo’n taxateur in een droom verliefd wordt. Leuk en liefdevol experiment, maar geen instant klassieker. 

134. The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It

The Conjuring 3: The Devil Made Me Do It | Kinepolis België

De eerste twee The Conjuring-films zijn behoorlijk aardige spookhuisthrillers, die vooral drijven op het geweldige acteursduo Patrick Wilson en Vera Farmiga. Deel drie bleek wat te veel van het goede. Er is weer van alles aan de hand met bezetenheid, duivelse invloeden en religieuze twijfel, maar de film blijft toch vooral veilige spookhuishorror. Eng wordt het helaas nooit.

Waar? Pathé Thuis

133. Falling

Falling' Review: Viggo Mortensen's Directorial Debut - Variety

Regiedebuut van acteur Viggo ‘Aragorn’ Mortensen, over een demente vader die nog altijd een vernietigende stoorzender is voor zijn kinderen. Maar echt invoelbaar wordt het nooit, want deze demente vader is vooral een oneindig grote klootzak. Goede hoofdrol van Lance Henriksen, maar al met al een wat saaie, vermoeiende kijkervaring.

Waar? Pathé Thuis

132. Jungle Cruise

Jungle Cruise - Kijk nu online bij Pathé Thuis

Hé gappies, vermoei ons niet langer met deze veilige Disney-meuk, maar maak Emily Blunt gewoon een échte actieheld in de trant van James Bond, Jason Bourne en Ethan Hunt. Dit heeft allemaal geen zin meer. (Gelukkig hebben we nog Jesse Plemons als een heerlijk schmierende Duitse WO1-generaal en Paul GIamatti als een Italiaan (geen idee of dit klopt) met een papegaai op z’n schouder.).

Waar? Disney+

131. Hitman’s Wife’s Bodyguard

Hitman's Wife's Bodyguard (Blu-Ray) (Blu-ray), Samuel L. Jackson | Dvd's | bol.com

De film waarin Morgan Freeman de vader van Ryan Reynolds speelt. Volgens mij dekt dit de lading wel redelijk. Derde film waarin Ryan Reynolds de meest Ryan Reynolds-achtige versie van Ryan Reynolds speelt. Hoogste tijd voor een sabbatical.

Waar? Pathé Thuis

130. Come Play

Ongewone vriendschap tussen jongen en monster in Come Play, kijk hier de trailer

Ik kijk in een jaar zoveel matige horrorfilms, dat ik deze eigenlijk alweer vergeten ben? Heb je niks aan in een jaarlijstje natuurlijk, dus daar gaan we. We noteren: 1) een bezeten kind, 2) een bezorgde moeder (Gillian Jacobs uit Community en Love, altijd goed) en 3) een paar jump scares. Daar moet je het maar even mee doen, en anders kijk je maar lekker de trailer.

Waar? Pathé Thuis

129. Malcolm and Marie

Malcolm & Marie (2021) - IMDb

Met een praatfilm kun je in principe twee kanten op: het wordt óf heel indrukwekkend en meeslepend, óf heel pretentieus en vermoeiend. Ondanks de aanwezigheid van grote speler Zendaya ging het in Malcolm and Marie al heel snel de verkeerde kant op. Het resulteert in een ietwat pompeuze zwart-witfilm over een relatie die op één avond langzaam implodeert. 

Waar? Netflix

128. The Forever Purge

The Forever Purge - Kijk nu online bij Pathé Thuis

De The Purge-films blijven een van de meest rare horrorfranchises van de laatste jaren. Het uitgangspunt is gestoord doch interessant (extreem-rechts komt aan de macht en voert een jaarlijkse dag in waarop al het geweld is toegestaan), maar de uitvoering wordt nooit heel veel meer dan een doorsnee, platte actiefilm. Het geldt ook voor het vijfde (!) deel in deze franchise, dat moet fungeren als sluitstuk. Onzin natuurlijk, deze franchise blijft nog wel even doormodderen. 

Waar? Pathé Thuis

127. Candyman

Candyman | Kinepolis Nederland

Een nieuwe versie van een horrorklassieker uit de jaren negentig die mede geschreven werd door Jordan ‘Get Out’ Peele? Reken maar van yes! Of nee, toch niet. Deze nieuwe Candyman is in visueel opzicht nog best aardig, maar verzoop uiteindelijk in de bijzonder matig uitgewerkte verhaallijntjes en een bloedeloze finale. Om er maar even een onvervalst cliché in te gooien: het origineel was beter.

Waar? Pathé Thuis (vanaf 6 januari)

126. Beckett

Beckett Movie Review: John David Washington shines in this intriguing manhunt Netflix thriller - Ind Today News

John David Washington (Tenet) is met Alicia Vikander op vakantie in Griekenland, als laatstgenoemde om het leven komt bij een dodelijk auto-ongeluk. Alsof dat al niet genoeg misère veroorzaakt, blijkt de crash ook nog te hebben plaatsgevonden op een plek waar net een gek complot gaande is tegen een Griekse politicus. Half geslaagde film die vooral leest als anti-vakantie-propaganda, en daardoor in tijden van reisverboden nog best accuraat ook. Jammer dat de plot zo’n rommeltje is.

Waar? Netflix

125. The Unforgivable

The unforgivable ending explained on Netflix -.

Film waarin Sandra Bullock 110 minuten lang héél boos en getergd kijkt. Als je daar zin in hebt, en ondertussen nog wat Viola Davis en Jon Bernthal wil meepakken, zit je gebakken. 

Waar? Netflix

124. Halloween Kills

Halloween Kills' Grabs $4.9M On Thursday Night – Deadline

Michael Myers, wat kan ik zeggen, als je een keer echte vriendschap nodig hebt, moet je ze misschien niet de hele tijd afslachten. Halloween Kills is een van de minste vervolgdelen in de immer uitdijende Halloween-franchise, maar ik ben tegelijkertijd ook elke twee jaar wel weer warm te krijgen voor die gekke Michael met z’n maskertje en z’n mesje. 

123. Army of Thieves

Squid Game heeft opvolger: ingehaald door populaire Army of Thieves | Manly

Komt in aanmerking voor de titel ‘snelste prequel in de filmgeschiedenis’, want Netflix-zombiefilm Army of the Dead was nog amper verschenen, of deze prequel werd al online geflikkerd. De zombies blijven hier wat meer op de achtergrond, waardoor Army of Thieves vooral een soort heistfilm over een grote bankroof is. Leuk, maar deze film ben je vermoedelijk vergeten voordat je deze zin uitleest.

Waar? Netflix

122. Way Down

Way Down (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Nog maar een bankroversfilmpje, met hier een setting die onnodig wat oude wonden openhaalt. Plaats van handeling is namelijk de Centrale Bank van Spanje tijdens de WK-finale in 2010. Waar wij ons druk maakten om de teen van Iker Casillas, zien een stel slimme kornuiten een kans om een onmogelijke kluis te kraken. Best vermakelijk, totdat de film een nieuwe Tachtigjarige Oorlog uitlokt door de ontknoping volledig te laten bepalen door de 0-1 van Iniesta. 

121. Land

LAND – Martha's Vineyard Film Society

Robin Wright is na House of Cards weer even afgestapt van de slimme ijskonijnen, en speelt hier een vrouw-met-trauma die zich terugtrekt in een afgelegen berghut in de Rocky Mountains. Kan ze als stadse vrouw overleven in de wildernis? Het stelt allemaal niet zo veel voor, maar ach, deze film doet helemaal niemand kwaad.

120. Things Heard and Seen

Things Heard and Seen Ending Explained | Den of Geek

Geen idee waarom, maar elk jaar duikt er voor m’n gevoel minimaal één film op waarin Amanda Seyfried met haar partner naar een afgelegen huis verhuist, waar dan allerlei spooky stuff plaatsvindt. Het maakt Seyfried tot die ene meid bij het kampvuur op schoolkamp die met veel bombarie een spannend verhaal aankondigde, maar waarbij de rest van de groep halverwege langzaam wegdommelt. Zesje voor de moeite, tho. 

Waar? Netflix

119. The Guilty

The Guilty and Understanding Why Joe Did What He Did | Den of Geek

Het zou heel makkelijk zijn om een Amerikaanse remake van een Deense topfilm meteen af te doen als overbodig, maar deze Amerikaanse remake van een Deense topfilm bleek in de praktijk toch vooral erg overbodig. Ondanks de prima hoofdrol van een extreem intense Jake Gyllenhaal moet je toch maar gewoon de Deense film kijken. 

Waar? Netflix

118. Wonder Woman 1984

Wonder Woman 1984 komt niet meer naar de bioscoop | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Vervolg op de succesfilm uit 2017 die de vrouwelijke superheld eindelijk écht salonfähig maakte (een jaar of vijftig te laat). Het blijft echter jammer dat Gal Gadot niet is geboren in een vat vol acteerbloed. Pluspuntje voor de heerlijk gestoorde bijrollen van Pedro Pascal en Kristen Wiig. 

Waar? Pathé Thuis

117. Antlers

Antlers -Trailer, reviews & meer - Pathé

Jesse Plemons en Keri Russell (The Americans) in een horrorfilm? (insert Aldi-reclame-stem) Tuurlijk wel! De twee grote spelers spelen een broer en zus die verstrikt raken in een bovennatuurlijk gedoetje met enge monsters en bloeddorstige vaders. Beetje mager allemaal, maar Plemons en Russell zouden zelfs van een Nederlandse romcom iets interessants maken.

116. The Boy Behind the Door

The Boy Behind the Door' Review: Best Friends in Peril - The New York Times

Deze film werd aangekondigd als ‘een horror-Home Alone voor gevorderden’. Twee jongens zitten gevangen in een eng huis in de middle of nowhere, en moeten zien te ontsnappen. Niet verheffend, maar bij vlagen nog best spannend en verrassend. 

115. Those Who Wish Me Dead

Those Who Wish Me Dead (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Als de schrijver van SicarioHell or High Water en Wind River een nieuwe film maakt, is dat een moetje. Jammer dat dit veruit zijn minste film tot nu toe is. Angelina Jolie speelt een brandweervrouw die tijdens een bosbrand toevallig betrokken raakt in een grimmig klokkenluidersschandaal. Het begint allemaal best veelbelovend, maar gaat iets te veel uit als een nachtkaars. 

Waar? Amazon Prime Video

114. Alles op Tafel

Alles op Tafel komt na de lockdown terug in de bios | RTL Boulevard

Nederlandse remake van de Italiaanse film Perfetti Sconosciuti, die draait om het (weergaloze idee) van drie stellen en een huisvriend om alle telefoons op tafel te leggen en alle inkomende appjes hardop voor te lezen. Dat krankzinnige uitgangspunt werkt voor een uurtje best leuk – vooral door de topcast met onder meer Peter Paul Muller, Eva Crutzen en Diederik Ebbinge – maar vliegt daarna behoorlijk uit de bocht. Krijgt tevens een nominatie voor meest absurde filmconclusie van 2021. 

113. Eternals

Op déze datum staat Eternals op Disney+ | Superguide

Een van de vervelendste ontwikkelingen van deze filmtijd is dat talentvolle filmmakers worden weggeplukt door Marvel om een semi-artistiek sausje te gieten over suffe superheldenmeuk. Toch maakte dit nieuwe project van regisseur Chloé Zhao ook wel weer nieuwsgierig, omdat er eindelijk weer eens wat nieuwe personages werden toegevoegd aan het Marvel-universum. Jammer dat het er meteen tien moesten zijn, en dat het daardoor vooral een tamelijk saai kennismakingsrondje wordt. Bonuspuntje voor Angelina Jolie, die in de meerderheid van de scènes zit, maar hooguit tien regels tekst heeft. 

112. The Little Things

The Little Things (Film, 2021) - MovieMeter.nl

2021 was het filmjaar waarin ik Jared Leto héél langzaam weer een beetje ben gaan waarderen, vooral door zijn werk in House of Gucci. Maar ook zijn rol als potentiële seriemoordenaar in deze Se7en-achtige thriller mocht er wezen. Leto botst in deze half geslaagde thriller op uiterst vermakelijke manier met de altijd goede Denzel Washington, die een vermoeide voormalig agent speelt die een zaak uit het verleden nooit heeft opgelost. Prima acteurs dus, maar ook een historisch slecht gecaste Rami Malek in de rol van vasthoudende detective. Een herkijkbeurt van Se7en is al met al toch een beter idee.

Waar? Amazon Prime Video

111. Free Guy

Free Guy Movie Review: Ryan Reynolds Changes The Game Just When We Thought Video-Game Movies Are Getting Meh!

Eerst dacht ik nog: best geinig, deze film over een non playable character (je weet wel, zo’n avatar in GTA die je mogelijk omver rijdt als je lekker met een tank in de rondte rijdt) in een videogame die langzaam voor zichzelf leert nadenken. En toegegeven: vermakelijk is het zeker. Totdat je je realiseert dat het verhaal an sich eindeloos stompzinnig is, de product placement in deze film tamelijk absurd is, en Ryan Reynolds langzaamaan symbool staat voor alles wat er mis is met de filmwereld. En ik vrees dat ik Taika Waititi (die hier de slechtste schurkenrol in járen speelt) na het zien van deze film nóóit meer echt op waarde kan schatten. 

Waar? Pathé Thuis en Disney+

110. The Ice Road

Lange halen, snel thuis-actiefilm The Ice Road meer geschikt als Netflix-tussendoortje | Filmrecensies | AD.nl

Hoera! Nog meer Liam Neeson! Onze knuffelbare actieheld speelt maar weer eens een man in de moeilijkheden, die voor wat extra geld een levensgevaarlijke tocht moet ondernemen over een lange rivier die is dichtgevroren. Dit alles om wat vastzittende mijnwerkers te bevrijden in een afgelegen gebied. Maar een Liam Neeson-film zou geen Liam Neeson-film zijn als er niet een paar vervelende etters roet in het eten willen gooien. Topvermaak gegarandeerd, en het zoveelste bewijs dat een verstandig denkend mens nooit het ijs op zou moeten gaan. 

Waar? Pathé Thuis

109. Aznavour, le regard de Charles

Aznavour, le regard de Charles (2019) | Agenda | Melkweg

Dit had een CHANSONS!-aflevering moeten zijn

108. Possessor

Possessor (Film, 2020) - MovieMeter.nl

De zoon van David Cronenberg (de regisseur die onder meer The Fly en Videodrome maakte) blijkt bepaald niet onder te doen voor zijn excentrieke vader. De plot navertellen zou zinloos zijn, maar laten we zeggen dat het iets te maken heeft met een enge hersenimplantatentechnologie. Na vijf minuten weet je wel of deze weirde shit iets voor je is. 

107. Run

Run' Review: A Wheelchair-Using Teen Tries to Escape Her Sadistic Mom - Variety

Fijn om Sarah Paulson weer eens in een normale rol te zien, en niet in het Ryan Murphy-universum (Ratched) of in dikmaakpak en onder talloze lagen make-up (Impeachment). Hier speelt ze de moeder van een jonge tienermeid die hele dagen thuis doorbrengt in haar rolstoel. Niet vrijwillig, maar vooral omdat haar moeder liever niet heeft dat ze ooit buitenkomt. Maar waarom eigenlijk niet? Vermakelijke pulpthriller, die vooral de moeite waard is door de knappe hoofdrol van Kiera Allen (die in het echte leven óók in een rolstoel zit). 

106. Our Friend

Videoland - Our Friend

Het spijt me om dit te zeggen, maar ik heb niks van deze film onthouden. Wat rest, is de notitie in mijn aantekeningenboekje: ‘ZIELIG!’ Dus daar zult u het voor nu even mee moeten doen.

Waar? Videoland

105. The Voyeurs

The Voyeurs (Film, 2021) - MovieMeter.nl

De erotische thriller is al jaren dood, omdat veel Amerikaanse films toch vooral preutser en preutser worden. Stel je immers voor dat Spider-Man en MJ ooit de liefde met elkaar zouden bedrijven! Walgelijk!!! Wat moeten al die tienerjongens daar wel niet van denken? Gelukkig was er een – matig geslaagde – film die dit jaar weer eens echt over het erotische randje durfde te gaan. Een jong stel betrekt een prachtig appartement, en raakt steeds meer in de ban van hun hitsige overburen. De plot slaat verder nergens op, maar gelukkig was er dit jaar tenminste één film die nog een beetje geil durfde te zijn.

Waar? Amazon Prime Video

104. Boss Level

Boss Level (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Denk aan Groundhog Day, maar dan als actiefilm én als videogame. Frank Grillo (grootste speler onder de grote spelers) speelt een voormalig agent die elke dag opnieuw wordt vermoord. Via ex-vriendin Naomi Watts komt hij langzaam achter de snode plannetjes van eindbaas Mel Gibson. Verdienstelijk vermakelijk. 

Waar? Pathé Thuis

103. Nowhere Special

Nowhere Special - Filmkrant

Elk jaar duikt er wel weer een onvervalste tearjerker op, en in dit geval was dat een Ierse dramafilm over een terminale vader die op zoek moet naar een geschikt adoptiegezin voor zijn zoontje. Niets van wat we niet eerder gezien hebben, maar wel invoelend en ontroerend gemaakt.

102. Till Death

Till Death' Review: This Slick Thriller Is Too Chilly for Its Own Good - Variety

Een film die je kernachtig kunt samenvatten met de huwelijksleus ‘tot de dood ons scheidt’. Een ongelukkige vrouw reist met haar man af naar een afgelegen vakantiehuis in een uiterste poging om hun huwelijk te redden. Maar dan wordt ze op een ochtend wakker, vastgeketend aan haar man die zichzelf net door het kupske heeft geschoten. Niet ideaal.

101. Black Widow

Here's When 'Black Widow' Takes Place In The MCU Timeline

Een Marvel-film die gezien de gebeurtenissen in Avengers: Endgame een jaartje of drie te laat uitkwam, maar al met al best vermakelijk is. Tot het – natuurlijk – weer misgaat in een nodeloos chaotische finale. Bonuspunten voor de introductie van Florence Pugh in het Marvel-universum en de heerlijk schmierende David Harbour en Rachel Weisz als surrogaatouders van ScarJo en Flo. 

Waar? Disney+

100. Godzilla vs Kong

Recensie Godzilla vs Kong (2021): simpel vermaak - Filmmierenneukers

Toen de bioscopen in juni na – gevoelsmatig – jaren dicht te zijn geweest weer openden, was er natuurlijk maar één geschikte film om de onmisbare bioscoopervaring nieuw leven in te blazen: het post-moderne arthousespektakel Godzilla vs Kong, over de twee grootste onbegrepen genieën van deze tijd. Maar dit is ook de film waarin gevierd actrice Rebecca Hall bloedserieuze teksten bezigt als ‘There can’t be two alpha’s!’, ‘Kong bows to no one!’ en ‘Our meddling has already wreaked havoc on Kong’s habitat’. Onvergetelijk. 

Waar? Pathé Thuis

99. Escape Room 2: Tournament of Champions

Escape Room 2 Title, Plot Details Expand the Franchise's World

Een film over een groep mensen die ongevraagd terechtkomen in een escape room die letterlijk draait om leven en dood. We kunnen onszelf allemaal voorstellen hoe kut het is om een uur met een vervelende collega vast te zitten in een escape room, maar als je dan óók nog moet vechten voor je leven, wordt het gedoetje wel erg groot. Het resulteert hoe dan ook in een erg plezante thriller. 

Waar? Pathé Thuis

98. The Electrical Life of Louis Wain

The Electrical Life of Louis Wain' Review: Another Mad Genius – ARTnews.com

Teleurstellend saaie biopic over de oervader van het kattenplaatje. Een vertrouwd irritant-neurotische Benedict Cumberbatch speelt Louis Wain, die eind negentiende eeuw en begin twintigste eeuw indruk maakte met zijn surrealistische kattentekeningen. Jammer dat de film nooit echt tot leven komt. Geen like voor dit kattenplaatje dus, scusi

97. Herself

Herself -Trailer, reviews & meer - Pathé

Niet heel subtiele film over een vrouw die ontsnapt aan haar gewelddadige echtgenoot, en – uit wanhoop over de krankzinnige woningmarkt – maar besluit om een tiny house te bouwen in de achtertuin van een sympathieke vrouw. Klinkt als een ideaal John Williams-programma, maar was hier vooral Brits en degelijk.  

96. Ferry

Ferry is de film waar fans van Undercover op wachten (review)

Frank Lammers kreeg zo weinig schermtijd in het tweede seizoen van Netflix-hit Undercover, dat ze met dit goedmakertje op de proppen kwamen: een prequelfilm over de Brabantse knuffelcrimineel. Niks nieuws of origineels, maar vermakelijk genoeg, vooral door de heerlijke rollen van Lammers, Elise Schaap en eindbaas Huub Stapel.

Waar? Netflix

95. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021) - IMDb

Het vaste ritueel bij negen van de tien Marvel-films: 

Ik na de eerste negentig minuten: toffe actiefilm, leuke personages, vermakelijk geheel! 

Ik na het laatste halfuur: flikker alsjeblieft eens op met je zielloze CGI-gevechtjes! 

Waar? Disney+

94. Annette

Annette (2021) | MUBI

God, wat had ik deze film graag willen omarmen. Adam Driver die Marion Cotillard aan het beffen is en ondertussen zingt hoeveel hij van haar houdt? Wie wil daar nou niet naar kijken? Ik dus, zo bleek. Los van de sterke openings- én slotscène was dit een van de vervelendste kijkervaringen van het jaar. De muziek werkte niet, de acteerprestaties lieten me totáál koud en de centrale gimmick greep me geen seconde. Wellicht dat dit over tien jaar een van mijn favoriete films is (niets zo ondoorgrondelijk als de smaak van een vraatzuchtige filmkijker) maar voor nu een van de grootste teleurstellingen van dit filmjaar. (En kap verdomme eens met films die 2,5 uur duren zonder geldig excuus – mijn blaas is niet klaar voor die ellende!!1!)

93. Zola

Zola,' the Tweetstorm Film, Premiered to Warm Reception at Sundance - Variety

Voor zover ik weet de eerste film ooit die volledig werd gebaseerd op één Twitter-draadje. Een geruststellende gedachte voor die vermoeiende types die alleen in draadjes kunnen communiceren: er is nog hoop voor jullie!

Waar? Pathé Thuis

92. Skater Girl

Movie Review: 'Skater Girl' (Netflix)

Ietwat voorspelbare feelgoodfilm over een Britse vrouw die een Indiaas dorpje langzaam aan het skateboarden krijgt. Eén lokaal meisje blijkt een natuurtalent, maar mag van haar vader geen seconde meer doorbrengen op het skateboard: ze staat immers aan de vooravond van haar uithuwelijking. Vooral heel sympathiek en warmbloedig.

Waar? Netflix

91. Blackbird

Blackbird | Kinepolis Nederland

Kate Winslet, Rainn Wilson, Mia Wasikowska, Sam Neill, Lindsay Duncan én Susan Sarandon. Dat is een verdomd lekkere cast, die deze gemiddelde tearjerker nét boven de grauwe middelmaat krijgen. (Al blijft het altijd een tikkie absurd om Dwight Schrute in andere films te zien.) 

90. Cry Macho

Cry Macho trailer met en door Clint Eastwood op MoviePulp

Clint Eastwood is een beetje de André van Duin van Hollywood: hoe magertjes de film of het programma ook is, zijn aanwezigheid verbetert de situatie al-tijd. Deze film – over een voormalig rodeoster die een jonge jongen onder zijn hoede moet nemen – was bepaald niet Clints beste, maar wat maakt het uit? 

Waar? Pathé Thuis

89. Four Journeys

Uitzending gemist | IDFA, Four Journeys op Nederland 1

Pittige documentaire over de Nederlands-Chinese filmmaker Louis Hothothot, die slachtoffer werd van de eenkindpolitiek in China, omdat hij geboren werd als tweede kind in zijn gezin . Een kind dat nooit geboren mocht worden dus, en zich daardoor nooit écht geaccepteerd voelde. Hij besluit op zijn dertigste om zijn ouders te confronteren. 

88. Being the Ricardos

Recensie Being the Ricardos - Fijne film, enge Kidman | Superguide

Aaron Sorkin is de laatste jaren niet echt lekker op dreef. De schrijver van The West WingThe Social Network en Steve Jobs besloot een paar jaar geleden dat het misschien wel een goed idee was als hij zijn eigen scripts zélf zou gaan verfilmen. Zijn regiedebuut Molly’s Game was nog wel een vermakelijke puinhoop, maar The Trial of the Chicago Seven (Netflix) en Being the Ricardos tonen toch vooral dat de beste man sommige dingen toch echt moet uitbesteden. In zijn nieuwste film kruipt Nicole Kidman – intens als altijd – in de huid van Lucille Ball, bekend van tv-klassieker I Love Lucy. Ook met Javier Bardem en J.K. Simmons, dus aan de acteurs ligt het niet, maar de film blijft iets te vaak een overvolle verfilming van een Wikipedia-pagina. Iets meer macht uit handen geven, Arie.

Waar? Amazon Prime Video

87. The Last Days of Gilda

The Last days of Gilda - LUX Nijmegen - v.a. DO 18 NOV

Knappe film over een vrijgevochten vrouw die zich in Brazillië verzet tegen conservatieve mannetjes en vrouwtjes die vinden dat alles kuis en proper moet zijn. Bindende kijktip als je (een deel van) de gevolgen van het beleid van dictator Bolsonaro en consorten eens in de praktijk wil zien.  

86. Queenpins

Queenpins - Kijk nu online bij Pathé Thuis

Weet je nog, die oma die vroeger altijd de coupons van het pakje Douwe Egberts afknipte om te sparen voor een heerlijk lelijke Blokker-mok? Zoiets, maar dan veel grootschaliger, in deze komische dramafilm over een huisvrouw (Kristen Bell uit The Good Place) die besluit wat bij te verdienen door coupons te vervalsen. Het blijkt een uiterst lucratief verdienmodel, maar wekt logischerwijs ook de aandacht van de autoriteiten (hier gespeeld door Vince Vaughn en Paul Walter Hauser, een heerlijk duo). 

Waar? Pathé Thuis

85. Swan Song

Composer Jay Wadley on Scoring 'Swan Song' - Variety

Een enorm klinische, Black Mirror-achtige sciencefictionfilm over een man die zijn brein laat implanteren in een kloon van zichzelf. Interessante materie die door de aanpak van de regisseur een tikkie afstandelijk blijft. Gelukkig is de cast uitstekend, met onder meer Mahershala Ali, Glenn Close, Naomie Harris en Awkwafina.

Waar? Apple TV+

84. De Luizenmoeder – De Film

De overgang van De luizenmoeder naar de bioscoop oogt niet heel soepel | De Volkskrant

Hadden we nu echt een filmversie van de gelijknamige kaskrakerserie nodig? Niet per se, helemaal niet als je je bedenkt dat Promenade-sterren Diederik Ebbinge en Henry van Loon bedankten voor dit uitstapje. Hoewel het eindresultaat aanvoelt als een lange tv-aflevering, is er toch genoeg plezierigs om de film – vooral als liefhebber van de serie – even aan te slingeren. Nu wordt het de hoogste tijd voor een eigen film of serie voor Juf Helma (gespeeld door national treasure Leny Breederveld). 

Waar? Pathé Thuis

83. PG: Psycho Goreman

PG: Psycho Goreman movie review (2021) | Roger Ebert

Deze moet je even ergens uit de krochten van het internet plukken, maar potverdorie: wat een fijne monstercomedy. Een kwaadaardig buitenaards wezen wordt door een mondige puber bij de hand genomen op aarde. De alien dreigt met totale vernietiging van de aarde, maar blijkt niet opgewassen tegen een pubermeisje van twaalf. Heerlijk stoutmoedig en goor bastaardneefje van Stranger Things en E.T. 

82. Our Ladies

Our Ladies (Film, 2019) - MovieMeter.nl

Heerlijke Schotse dramedy over een groep Schotse schoolmeisjes die hun saaie leven in een katholiek vissersdorp één dagje inruilen voor wat seks, drugs en Jägermeister in Edinburgh. Grappig, speels én aan het eind ook een tikkie ontroerend. 

Waar? Pathé Thuis

81. Fever Dream

Fever Dream' Review – The Hollywood Reporter

Om Zuid-Amerika ook maar even mee te pakken: een uitstapje naar Chili! Een moeder en dochter brengen een zomer door op het Chileense platteland, maar worden langzaam ongevraagd onderdeel van een koortsdroom-achtig complot. Deze is voor de fans van surrealistische shit die niet per se oplossingen geeft. De fijnproevers dus.

Waar? Netflix

80. The Disciple

The Disciple' Review: A Nuanced Look at Hindustani Music Scene - Variety

Als je wil scoren met een artistieke filmtip aan de kerstdis, denk dan eens aan dit sterke Indiase drama over een zanger die zich probeert te bekwamen in een speciaal soort Indiase muziek.

Waar? Netflix

79. Cruella

Disney-film Cruella komt in mei uit | Show | AD.nl

Of ik een moer geef om het verhaal van deze Disney-prequel over dalmatiër-hater Cruella de Vil? NIet echt, maar als je dan aankomt met De Twee Grote Emma’s (Stone en Thompson) ben ik om voordat je er erg in hebt. De slimste strategie om deze kritische filmkijker direct de mond te snoeren. 

Waar? Disney+

78. The Hand of God

Teaser de The Hand of God : le voyage à Naples de Sorrentino - Born to Watch

De nieuwste film van Paolo Sorrentino (Le Grande Bellezza) liet me een tikkie koud, ondanks het feit dat dit zijn meest persoonlijke film tot nu toe is. Maar misschien kwam die afstandelijkheid vooral door de woede over het gegeven dat ik deze én thuis moest kijken én niet in Italië was. 

Waar? Netflix

77. Army of the Dead

Zombiefilm Army of the Dead is groots, goor en véél te lang | Show | tubantia.nl

Deze actiefilm heeft een zombietijger én Dave Bautista, en dat zou voor jou genoeg reden moeten zijn om deze te gaan kijken. 

Waar? Netflix

76. News of the World

News of the World: Tom Hanks is good. But he's not the best actor in this Netflix western

Tom Hanks trekt in de negentiende eeuw door het Wilde Westen om mensen het nieuws te komen voorlezen. Een soort Blendle Audio dus, maar dan lekker retro! Prima film. 

Waar? Netflix

75. Supernova

Supernova - Cinéart

Nog maar eens een onvervalste tearjerker, ditmaal met kanonnen Colin Firth en Stanley Tucci. De twee hartsvrienden spelen een echtpaar dat nog één laatste reis onderneemt voordat één van hen gaat dementeren. Klein traantje, maar niet per se heel veel meer dan dat. Al zijn er altijd slechtere gezelschappen denkbaar dan Firth en Tucci.

Waar? Pathé Thuis

74. The Way Back

The Way Back (2020) | FilmTotaal

Ben Affleck in een van zijn allerbeste rollen, als een voormalig basketbalcoach die de strijd met de alcohol definitief lijkt te hebben verloren. Tot hij weer leiding mag geven aan een talentvol team. Vergeet Batman, Ben moet vooral dit soort dingen blijven doen. Veel beter.

Waar? Pathé Thuis

73. Pleasure

Pleasure - Kriterion

Deze film heeft porno (en misschien zelfs wel seks) voorgoed verpest. 

72. Stillwater

Stillwater -Trailer, reviews & meer - Pathé

Matt Damon op zijn redneckst! Ome Matt speelt een bouwvakker die naar Marseille afreist in een uiterste poging om zijn dochter uit de gevangenis te halen, daar zij verdacht wordt van moord op haar huisgenoot. Eenmaal daar raakt ome Matt verliefd op een Franse theateractrice, en lijkt er zowaar een mooie, nieuwe gezinssituatie te ontstaan. Niet altijd even verfijnd, maar bij vlagen wel een interessant onderzoek naar culturele verschillen en de vraag hoe ver een vader kan en mag gaan om zijn kind te beschermen. 

71. The Mauritanian

The Mauritanian': zonder bewijs opgesloten en gemarteld in Guantánamo - NRC

Eind 2001 wordt Mohamedou Ould Slahi opgepakt wegens zijn zogenaamde betrokkenheid bij de aanslagen op 9/11. Hij wordt afgevoerd naar Guantánamo Bay, en wordt daar – zonder enig bewijs of eerlijk proces – jarenlang gemarteld en vastgehouden. Deze degelijke, trefzekere politieke thriller richt zich daarnaast vooral op het jarenlange proces van zijn advocaten (Jodie Foster en Shailene Woodley) om hem vrij te krijgen. Benedict Cumberbatch speelt een aanklager die langzaam last krijgt van zijn geweten. 

Waar? Pathé Thuis

70. I Care a Lot

I Care a Lot - Kijk nu online bij Pathé Thuis

Charmante oplichtersfilm over een vrouw die zich voordoet als voogd van bejaarden om er een financieel slaatje uit te slaan. Best een lucratief businessmodelletje, totdat ze nét het verkeerde omaatje voor haar karretje spant. Rosamund Pike (Gone Girl) is altijd goed, en Peter Dinklage is verdienstelijk als kwaaie maffiabaas.

Waar? Pathé Thuis

69. Ghostbusters: Afterlife

Ghostbusters: Afterlife' Scares Up Bumper Business at U.K. Box Office - Variety

Deze film is een soort bewegende fanshop, waar ook ik heel makkelijk in meeging. Een erg plezierige nostalgietrip naar de eerste Ghostbusters, waar je beter gewoon niet te veel over kunt nadenken. 

68. My Salinger Year

My Salinger Year - Filmkrant

Precies het type film waar ik van houd (en 99 procent van de wereldbevolking niet per se op zit te wachten). Margaret Qualley (die dit jaar vooral doorbrak met de sublieme serie Maid) speelt een ambitieuze jonge schrijfster die als hulpje aan de slag gaat bij een prestigieuze uitgever. Er gebeurt eigenlijk geen reet, maar dat is soms ook wel eens lekker. 

Waar? Pathé Thuis

67. Fast & Furious 9

Les deux derniers Fast and Furious seront tournés à la suite | Premiere.fr

Een Fast and Furious-film moet je niet willen recenseren, die moet je gewoon kijken, beleven en toejuichen. Schluss

Waar? Pathé Thuis

66. Meskina

Meskina - Kijk nu online bij Pathé Thuis

Nederlandse romcom *verliest direct honderden, al dan niet duizenden lezers* met een fijn frisse twist. Het draait hier eens niet om Yolanthe en Jim Bakkum, maar om de Marokaans-Nederlandse dertiger Leyla, die door haar familie wordt gezien als een ‘meskina’ (een zieligerd). En dus proberen haar moeder en zus haar aan een man te helpen, met alle gevolgen van dien. Het kan dus blijkbaar toch nog: een Nederlandse romcom die iets nieuws doet. Er is nog hoop!

Waar? Pathé Thuis

65. The Kid Detective

The Kid Detective' Review: Noir-esque Whodunit Is No Child's Play - Variety

Als tiener was Abe een wonderkind: een kinderdetective die voor zijn hele school mysteries oploste. Als dertiger is hij aan lager wal geraakt, en lost hij problemen vooral op met alcohol en zelfmedelijden. Tot er een heuse moordzaak op zijn bureau belandt. Erg vermakelijke, heerlijk ironische neo-noir met een slim script en een uitstekende cast, die door de stille Netflix-release toch wat onder de radar is gebleven. 

Waar? Netflix

64. El perro que no calla

In de zalige Argentijnse tragikomedie El perro que no calla is de tijd de tweede hoofdpersoon | De Volkskrant

Een sympathiek zwart-wit-sciencefictiondrama uit Argentinië over een doelloze dertiger. Voor VPRO Cinema sprak ik eerder dit jaar met de regisseur:

63. Passing

Review: Passing - Cineuropa

Beste gebruik van zwart-wit dit jaar.

Waar? Netflix

62. Finch

Finch movie review & film summary (2021) | Roger Ebert

Tom Hanks reist met een hond en geknutselde robot door een post-apocalyptisch Amerika. Als dat niet genoeg reden is om te gaan kijken, weet ik het ook niet meer. (Al kan deze luiheid ook een symptoom van vermoeidheid zijn – vergeef me, na een film of honderd.)

Waar? Apple TV+

61. Everybody’s Talking About Jamie

Everybody's Talking About Jamie Review | Movie - Empire

Vrolijke musicalfilm over de zestienjarige Jamie, die als dragqueen naar zijn schoolbal wil. Makkelijker gezegd dan gedaan, want in zijn woonplaats Sheffield vinden ze dat maar gek. Fijne, warmbloedige musical (een van de betere dit jaar) met dito muziek en heerlijke acteurs (onder meer Richard E. Grant). 

Waar? Amazon Prime Video

60. Fear Street-trilogie

Nieuwe Netflix-video onthult elke horrorreferentie in Fear Street-trilogie Fear Street Part 3 - NL Atsit

Deze horrorreeks had ook geclassificeerd kunnen worden als miniserie, maar werd door Netflix toch echt gepresenteerd als filmreeks. Plaats van handeling is Shayside, een stadje dat al jaren geteisterd wordt door brute moorden en allerhande ellende. Dat wordt nog wat erger als het graf van een heks uit de zeventiende eeuw wordt geschonden. De drie films spelen zich elk in een andere tijd af: de eerste in 1994, de tweede in 1978 en de laatste in 1666. Veel knipogen naar films als Scream en Friday the 13th en weinig écht vernieuwends, maar wel erg fijn filmvermaak voor de (jonge/beginnend) horrorliefhebber. In de eerste film zit één scène die ervoor zorgt dat ik in ieder geval nooit meer m’n brood laat snijden bij de bakker. 

Waar? Netflix

59. Tick, Tick…Boom!

Tick, Tick... Boom !” sur Netflix : le talent d'Andrew Garfield explose dans cet hommage à une légende de Broadway

Regiedebuut van Lin-Manuel Miranda, die voor m’n gevoel elke musical van de laatste jaren van muziek dan wel zang dan wel zijn aanwezigheid voorzag. Zijn musical over het leven van vroeg gestorven theatermaker Jonathan Wilson is héél druk en energiek, maar krijgt vooral vleugels door de briljante Andrew Garfield, die zich naar hartelust kan uitleven als creatief wonderkind. Prima liedjes ook.

Waar? Netflix

58. The Many Saints of Newark

The Many Saints of Newark - Filmkrant

Sopranos-prequel die niet bepaald nodig was, maar ook weer niet zo slecht was als veel teleurgestelde reacties deden vermoeden. Natuurlijk haalt het nergens het niveau van de serie, maar verder was dit best een lekkere maffiafilm met genoeg geinige knipogen naar The Sopranos. 

Waar? Pathé Thuis

57. The Suicide Squad

JAMES GUNN JUST DROPPED ANOTHER TRAILER FOR 'THE SUICIDE SQUAD' – Hot 106.1 FM

Wat was het een ramp: Suicide Squad, de DC-versie van The Avengers, maar dan met slechteriken. Jared Leto was een hopeloze Joker, Will Smith duidelijk niet op zijn gemak als protagonist en de film zelf een van de saaiste dingen die het bioscoopscherm ooit ‘sierden’. De regisseur van Guardians of the Galaxy dacht er ook het zijne van, en besloot er een vrolijke, nieuwe draai aan te geven. Van de originele cast bleven alleen Margot Robbie, Joel Kinnaman en Viola Davis over, en de cast werd aangevuld met Idris Elba, John Cena en Sylvester Stallone als wandelende haai. En verdomd: het werd zowaar een heerlijke film, en wederom een duidelijk bewijs dat we superheldenfilms vooral niet te serieus moeten nemen. 

Waar? Pathé Thuis

56. Anne+

Anne+ -Trailer, reviews & meer - Pathé

Geslaagd filmvervolg op de succesvolle Netflix-serie. Hoewel de plot misschien iets te kalm voortkabbelt, en je je geregeld afvraagt waarom dit niet gewoon een derde seizoen is geworden, is er meer dan genoeg om te bewonderen (een broodnodige afwijking van je doorsnee Nederromcom, om maar eens wat te noemen). 

55. Lapsis

Lapsis (Film, 2020) - MovieMeter.nl

Een heerlijk absurdistische sciencefictionsatire over het eindstadium van het kapitalisme en de uitbuiting van arbeiders. Meer zal ik er niet over zeggen, want dat zou zonde zijn. Maar wat een aangename verrassing! 

Waar? Pathé Thuis

54. The Wolf of Snow Hollow

Filmtips: The Boss Baby, The Wolf of Snow Hollow en The Witch | de Lagarde

Jim Cummings is bepaald nog geen household name in de filmindustrie, maar de echte kenners weten zijn werk na zijn weergeloze debuutfilm Thunder Road steeds beter te vinden. In deze komische paranoiahorror speelt Cummings een nerveuze agent die de orde moet zien te handhaven in een bergstadje dat wordt opgeschrikt door een paar gruwelijke moorden na volle maan. Weervolven? 

Waar? Netflix

53. De Slag om de Schelde

De Slag om de Schelde: indrukwekkende trailer nu te zien | MAN MAN

Ken je die grap van een Nederlandse film over de Tweede Wereldoorlog? Die komt er elk jaar! (Deze was overigens prima, en verzandde – geheel tegen de traditie in – helemaal niet in de standaard schreeuwzinnetjes als ‘IK VECHT VOOR DE TOEKOMST VAN DIT LAND EN ONZE KINDEREN, GODVERDOMME!’).

52. Cash Truck

Wrath of Man Reviews - Metacritic

Jason Statham in een film van Guy Ritchie: dat doet alle robuuste mannenharten automatisch sneller kloppen. Statham speelt hier een mysterieuze bewaker van geldwagens, die wel érg goed is in het voorkomen van overvallen. Via een paar knappe plottwists leren we meer over zijn verleden.

Waar? Amazon Prime Video

51. Happily

Happily (2021) - IMDb

Nog maar eens een romcom met een twist. Want in deze film draait het eens níet om twee mensen die eindeloos om elkaar heen dralen, maar om zo’n nodeloos vervelend stel dat niet van elkaar kan afblijven tijdens feesten en partijen. Maar dan krijgen ze ineens bezoek van een mysterieuze man die stelt dat ze ‘te gelukkig’ zijn, en van overheidswege een injectie tegen dat geluk moeten nemen. Prettig gestoorde romcom met een minstens zo prettige cast.

50. Captain Nova

Captain Nova - Filmkrant

Een charmante sciencefictionfilm van eigen bodem, die zien we eigenlijk zelden. Het helpt vermoedelijk om erbij te zeggen dat dit een jeugdfilm is, en laat dat nou een categorie zijn waarin Nederlandse filmmakers wél vaak uitblinken. Maar ook voor oudere kijkers valt er genoeg te genieten. In 2050 is de aarde veranderd in een dorre woestijn, en dus reist piloot Nova terug in de tijd om de klimaatramp alsnog te voorkomen. Door het tijdreizen verandert ze echter weer in een twaalfjarig meisje, waardoor haar boodschap over de gedoemde aarde minder goed overkomt. Ze vindt een onverwachte bondgenoot in Nas (Komtgoed uit Mocro Maffia), die haar probeert te helpen in haar geheime missie. Zeer overtuigend gemaakte film, die doet verlangen naar méér van dit soort genrefilms in Nederland.

49. Spider-Man: No Way Home

Spider-Man No Way Home hits all the right notes, say critics | Entertainment News,The Indian Express

Je moest er snel bij zijn om deze nog mee te pakken voor de boel weer dichtging, maar kijkers die erbij waren in de bios, hadden de tijd van hun leven. En terecht, want hoewel de plot van deze film in wezen kant noch wal raakt, had dit vrijwel alles wat een Marvel-film de moeite waard maakt: goeie cast, fijne actie en vooral heerlijke bad guys (Willem Dafoe!!!). En ik zal niks spoilen, maar het enthousiasme dat door de bioscoopzaal ging tijdens die [onthulling], was enorm aanstekelijk. Marvel had inhoudelijk niet per se het beste jaar, maar Spidey maakte veel goed. Heel veel.

48. The Harder They Fall

Vier sterren voor Netflix-film The Harder They Fall: de origineelste western sinds jaren | Filmrecensies | AD.nl

Een klassieke western waarin eindelijk eens een ander perspectief werd gekozen dan dat van de witte man. En dus draait het hier allemaal om een groep zwarte cowboys, die losjes gebaseerd werden op écht bestaande figuren uit de geschiedenis van het Wilde Westen. Dat de plot verder niet bijster origineel is, is de makers al snel vergeten, vooral omdat de cast – bestaande uit onder meer Jonathan Majors, Regina King, Idris Elba, Zazie Beetz en Lakeith Stanfield – uitstekend op dreef is.  

Waar? Netflix

47. The Souvenir: Part II

The Souvenir Part II' Review: Joanna Hogg's Exquisite Follow-Up - Variety

Ik val liever niet terug op het cliché dat ik sommige films meer bewonder dan dat ik ze omarm, maar ik moet hem hier toch even gebruiken. Net als bij The Souvenir: Part I (wat een franchise!), vond ik het behoorlijk sterk gemaakt en geacteerd, maar bleef ik er ook tamelijk onverschillig onder. Ook niet per se een film om aan te raden om met het hele gezin te kijken – meer voor de échte fijnproevers.

46. House of Gucci

Les héritiers Gucci souhaitent porter plainte contre le film «House of Gucci» - Le Parisien

Op basis van de sublieme trailer had ik wellicht nóg wat meer camp verwacht, maar dit verhaal over de familie Gucci met Lady Gaga, Adam Driver, een heerlijk losgeslagen Jared Leto en Al Pacino in grootse vorm, was alsnog wel de moeite waard. Al was het maar om de ridicule accentjes, die zo uit een Action-remake van Super Mario leken te komen. Lees hier meer:

45. Don’t Look Up

Don't Look Up: Mixed reviews for Leonardo DiCaprio satire - BBC News

Regisseur Adam McKay (Step BrothersThe Big Short) zet een sterrencast in om duidelijk te maken dat we met de klimaatcrisis afkoersen op een regelrechte catastrofe. Die klimaatcrisis wordt in Don’t Look Up gesymboliseerd door een komeet die in een rechte lijn op aarde afkoerst, en al het leven op de planeet binnen een halfjaar zal vernietigen. Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence proberen de wereld te waarschuwen, maar die wereld couldn’t care less. Hoewel de boodschap er hier en daar wel erg dik bovenop ligt, is de film bij tijd en wijlen behoorlijk effectief, vooral in het opvallend serene slotstuk. (Note to Hollywood: even kappen met overbodige rolletjes voor TImothée Chalamet. Het is echt even genoeg nu, met deze Ab Osterhaus van de filmwereld.)

44. The Green Knight

The Green Knight wordt nieuwe fantasy film met sterrencast

Magisch riddersprookje over soldaat en held-in-wording Dev Patel. Dat is de makkelijkste samenvatting van deze meanderende, opwindende en frustrerende film. Filmpoëzie in de puurste vorm, maar wel poëzie die plotfetisjisten flink zal afschrikken, want het is bepaald geen middeleeuws ridderspektakel met bombastische veldslagen en heldhaftige strijders. Eerder een fantasierijk coming-of-age-horrorsprookje over eerzucht, integriteit en legendevorming.

43. The Night House

The Night House (2021) | MUBI

Na Godzilla vs Kong is het goed om te zien dat Rebecca ‘Kong bows to no one!’ Hall ook even de kans kreeg om zich te bewijzen in een waanzinnige hoofdrol in een ijzersterke horrorfilm. Als haar man zelfmoord pleegt, wordt Beth (Hall) geplaagd door nachtmerries die steeds meer lijken te overlopen in de realiteit. Is het matige traumaverwerking, of schuilt er meer rot onder het oppervlak?

42. In the Heights

L.A Latino International Film Festival Announces Full Slate 2021 - Variety

Hé, daar hebben we Lin-Manuel Miranda weer! Ditmaal is het de beurt aan zijn extravagante Broadway-musical In the Heights, waarin New Yorkse bodega-eigenaar Usnavi droomt van een beter leven in de Dominicaanse Republiek. Heerlijke feelgoodfilm met dito muziek die musicalhaters naar de rand van de afgrond zal duwen.

Waar? Pathé Thuis

41. Cowboys

Cowboys (Film, 2020) - MovieMeter.nl

Prachtig klein filmpje over een vader en zijn kind, die allebei buitenbeentjes zijn in een samenleving die ze niet altijd op waarde kan schatten. En dus besluiten ze gewoon maar samen te vluchten, als twee moderne cowboys. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

40. A Quiet Place: Part II

A Quiet Place Part 2 Review - Een fantastisch vervolg

Het zeldzame voorbeeld van een vervolgfilm in het horror/thriller-genre die wél goed werkt. Met John Krasinski (toch voor altijd Jim uit The Office, of Jack Ryan in de macho Amazon-serie) op de regisseursstoel en Emily Blunt en Cillian Murphy in de hoofdrollen, ben je dan ook in meer dan vertrouwde handen. Ook het vervolg is weer een heerlijk nagelbijtertje, waarin het allemaal draait om monsters met een absurd vermogen om álles te horen. Stilte blijft dus het toverwoord.

Waar? Pathé Thuis

39. CODA

Coda (Film, 2021) - MovieMeter.nl

CODA staat voor ‘Child of Deaf Adults’, en dat is precies waar deze tragikomedie om draait. Tiener Ruby (Emilia Jones) groeide op in een geheel doof gezin, en heeft in die hoedanigheid altijd de taak gehad te fungeren als tolk tussen haar familie en de luidruchtige buitenwereld. Maar in haar examenjaar moet Ruby langzaam harde knopen doorhakken: kiest ze voor haar eigen toekomst, of voor een eeuwig bestaan als doorgeefluik? CODA volgt vooral de wetten van de coming-of-age-feelgoodfilm, maar heeft genoeg eigens en charmants om daar toch nét wat bovenuit te steken. Wat helpt, is dat de acteurs in het echt ook daadwerkelijk doof zijn.

Waar? Apple TV+

38. Riders of Justice

Riders of Justice' is een meesterlijke cocktail van bizarre humor en inzichtelijke psychologie | De Volkskrant

Wat een jaar voor Mads Mikkelsen. Eerder schitterde hij al als potentiële alcoholist in Druk, en in deze Deense genremix moest hij weer uit een heel ander vaatje tappen. Mikkelsen speelt een man wiens vrouw om het leven komt bij een aanslag. In plaats van degelijke traumaverwerking met zijn dochter, kiest deze hooggeplaatste soldaat ervoor om zelf maar wraak te nemen op de aanslagplegers. Met alle gevolgen van dien, zoals u begrijpt.

37. Saint Maud

Saint Maud (2019) - Whats After The Credits? | The Definitive After Credits Film Catalog Service

Een streng gelovige verpleegster neemt in een Brits kustdorpje de zorg op zich voor een terminaal zieke vrouw. Het vertrouwen in God is dusdanig groot, dat de verpleegster denkt dat er op het gebied van de ziel nog wel wat te redden valt. Een behoorlijk knappe, en bij vlagen behoorlijk ontregelende horrorfilm, die ons voortdurend de vraag stelt of de relatie met God een waanbeeld van een eenzame ziel is, of misschien wel berust op iets echts.

Waar? Netflix

36. Copshop

Copshop (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Op de vlucht voor een dodelijke huurmoordenaar bedenkt een sluwe oplichter een plan om zich te verstoppen in een politiebureau in een klein stadje, maar wanneer de huurmoordenaar opduikt op het politiebureau, wordt een nietsvermoedende beginnende agent gevangen in het vizier. Oh, is deze synopsis niet genoeg, ouwe snob? Dan zijn we uitgepraat.

Waar? Pathé Thuis en Amazon Prime

35. The Trip

The Trip | Officiële Netflix-website

Op de valreep nog even een Noorse film om het Scandinavië-quotum voor deze lijst te halen. Maar wat voor een Noorse film, beste mensen! Een echtpaar kan elkaar letterlijk niet meer luchten of zien, en besluit daarom maar de daad bij het woord te voegen. Ze reizen af naar hun vakantiehuis, met het plan om elkaar daar te vermoorden. Maar dan blijken er ineens ook andere mensen in het huis rond te dwalen, en dat combineert niet helemaal lekker met de moordlustige echtelieden. En zo gaat het langzaam van kwaad tot gestoorder. Bij vlagen een tikje bloederig en zwartgallig, maar wat een trip. (Dit is wel een film waarin opa in de grasmaaier belandt, dus houd de kids maar eventjes boven tijdens het kijken.)

34. Last Night in Soho

Last Night in Soho - Filmkrant

Ik was all in voor deze neon-thriller van Edgar Wright (Shaun of the DeadBaby Driver), totdat de finale bijna al die fiches van tafel veegde. Maar uiteindelijk deerde het ook weer niet heel veel, want dit spetterende verhaal over een jong meisje in Londen dat letterlijk verdwaald raakt in het verleden, verveelde geen seconde. Niet alles is even subtiel, maar Wright maakt bij vlagen best goede punten over onze gevaarlijke neiging om het verleden op te hemelen.

33. Dune

Dune' had al miljoenen fans, van ecologisten tot fascisten. En toen moest de film nog komen | De Morgen

Voor de reputaties van alle filmeindes, ben ik heel blij dat Dune: Part II is aangekondigd. Alle gekheid op een stokje: prima film! Mooi zand ook.

32. Venom: Let There Be Carnage

Recensie Venom: Let There Be Carnage - Carnage is cool | Superguide

Het tweede deel in de Venom-franchise is de The Godfather II van onze generatie. Hoewel deze film qua visuele pracht natuurlijk nog niet in het kleinste hoekje schaduw van Dune mocht staan, hebben Tom Hardy en consorten één ding goed begrepen: niet alles hoeft bloedserieuze materie over het einde van de wereld te zijn. Pulp zoals pulp hoort te zijn, én tegelijkertijd ook gewoon de beste romcom van 2021.

31. The French Dispatch

The French Dispatch»: génial mais saoulant - Le Soir

Prettig om te zien dat deze Wes Anderson zo goed werd ontvangen, minder prettig dat een Anderson-film me voor het eerst écht koud liet. Ik kom er volgend jaar wel op terug na een broodnodige rewatch.

30. Judas and the Black Messiah

Judas and the Black Messiah - Kijk nu online bij Pathé Thuis

Atlanta’s Lakeith Stanfield speelt een kruimelcrimineel die als FBI-informant moet infiltreren in het netwerk van de Black Panthers. Hij probeert vooral vriendschap te sluiten met de charismatische leider Fred Hampton (Daniel Kaluuya, die eindelijk een Oscar won). Het verraad is uiteindelijk enorm, zoals je op basis van de titel mag verwachten. Wat het allemaal nog net wat indrukwekkender maakt, is dat de film werd gebaseerd op waargebeurde feiten. Huiveringwekkend, maar wel ijzersterk uitgevoerd.

Waar? Pathé Thuis

29. Worth

Netflix onthult trailer voor controversiële 9/11-film met Michael Keaton

Sterk drama over de nasleep van 9/11 waarin de vraag wordt gesteld of een mensenleven uiteindelijk in kille cijfers uitgedrukt kan worden. Michael Keaton (L) en Amy Ryan (L) spelen twee advocaten die een schikking moeten treffen met de nabestaanden van 9/11-slachtoffers, maar worden tegengewerkt door Stanley Tucci (L), die pleit voor menselijkheid boven ratio. Indrukwekkend docudrama met een sublieme cast.

28. De Veroordeling

De Veroordeling

fuck Maurice de Hond

27. Old

Old: M. Night Shyamalan's Twist Ending Explained | Den of Geek

Had de top vijftien gehaald als het einde niet zo’n natte scheet was geweest, maar voor de rest: een uitstekende terugkeer van M. Night Shyamalan naar zijn oude vorm van The Sixth Sense en Unbreakable. Een groep toeristen brengt een dagje door op een tropisch strand, maar merkt al snel dat er iets vreemds aan de hand is, als ze stuk voor stuk heel snel oud worden. Old doet voor stranden wat Jaws ooit voor de zee deed. Toch maar weer gewoon naar het pierenbadje voortaan.

26. West Side Story

Waarom Steven Spielbergs remake van West Side Story beter is dan het origineel | Podcast | AD.nl

Steven Spielberg vond het de hoogste tijd om een geliefde musicalklassieker nieuw leven in te blazen. Hoewel de film in de kern niet eens heel veel anders doet dan het origineel, voelt het tóch als een frisse, geslaagde update. Mocht u niet bekend zijn met het Romeo en Julia-achtige verhaal: jongen en meisje worden verliefd, maar hun liefde wordt dwarsgezeten door hun verschillende culturele achtergronden. Dat gaat zo ver dat het zelfs leidt tot een heuse bendeoorlog (tikkie excessief wel trouwens, voor een stel dat elkaar pas een dag kent, maar goed). Spetterend, en bij vlagen ontroerend musicalspektakel, dat je toch echt het best kunt beleven in de bioscoop. Ff wachten nog dus!

25. De Oost

Omstreden oorlogsfilm De Oost is even grandioos als problematisch | Show | AD.nl

Eindelijk: een Nederlandstalige film over Nederlands-Indië. En dan ook nog gemaakt door Jim Taihuttu, die na Wolf en Rabat voor de derde keer op rij in de roos schiet. Taihuttu was een kleine tien jaar bezig met het ontwikkelen van dit project over een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Want vrij van controverse was De Oost bepaald niet: het budget bleek veel te laag, de productie werd geteisterd door tegenslag, en veteranen kondigden demonstraties aan. Die storm ging snel weer liggen, want De Oost bleek gewoon een verdomd goeie film, met heel knappe hoofdrollen van Martijn Lakemeier, Marwan Kenzari en Jim Deddes. Verplichte kijktip.

Waar? Amazon Prime Video

24. Spencer

Spencer" Full Trailer Revealed - Sada El balad

Kristen Stewart als Prinses Diana. That’s it. That’s de recensie.

23. Titane

Titane (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Over Titane kun je beter zo min mogelijk prijsgeven, dus gebruik ik hier maar het Tante Ans en Marja-quotum om je te laten bepalen of je deze moet zien. In Pathé City kwam de reactie van Ans en Jannie achter me vooral neer op ‘nou nou nou’ en ‘is dit nodig?’ Een beetje sneu was het wel, want Ans en Marja dachten ook gewoon heel ruimdenkend en exotisch te zijn door naar een Franse film over een vrouw met een autofascinatie te gaan. Ze verwachtten misschien een boomersuikerspinmachine als Intouchables, maar kregen een van de meest geschifte films in jaren. Benieuwd hoe de nagesprekken in bed met Ome Joop en Harry ‘s avonds verliepen.

22. Wrong Turn

Wrong Turn (Film, 2021) - MovieMeter.nl

Een nieuw deel in een horrorfranchise die in de eerste zes films niet heel veel voorstelde, en allesbehalve in het culturele geheugen bleef hangen. Ik verwachtte daarom een heerlijk domme horrorfilm om me eens lekker aan te gaan ergeren (een slechte horrorfilm is beter dan welke drug dan ook, neemt u dat nou maar van mij aan). Ik zat fout, dit was een van de betere horrorfilms in tijden. Misschien niet altijd even subtiel, maar wel erg ontregelend en verrassend. Leek af te stevenen op een keurige zeven, maar door het weergaloze einde (misschien wel het beste filmeinde van dit jaar), kan ik niet wachten om hem snel nog een keer te zien.

Waar? Pathé Thuis

21. No Time to Die

No Time to Die – De FilmHallen

Ik kan van alles zeggen over dit langverwachte slotstuk van het Daniel Craig-vijfluik, maar kan inmiddels alleen nog maar denken aan columnisten Max Pam en Sylvia Witteman, die in hun columns fel van leer trokken tegen het feit dat Bond zo’n softie was geworden. WAT IS ER GEBEURD MET DE ECHTE MANNEN?!?! Beter wordt het niet, toch? (De film is – ondanks de immer irritante Rami Malek – verder enorm geslaagd, met een weergaloze Craig, en vooral een grandioze solliciatie van Ana de Armas naar de opvolging van Bond.) Nu we dit uit de weg hebben, is het tijd voor ondergetekende om bier te drinken en over tieten te praten. Alles om Pam en Witteman (klinkt als een prima talkshow trouwens) tevreden te houden.

20. Nr. 10

Nr. 10 is verrassend en vervreemdend van seconde tot seconde | Filmrecensies | AD.nl

Mensen kunnen klagen wat ze willen over de Nederlandse filmwereld: met De OostCaptain Nova en De Veroordeling was er genoeg om te waarderen. En anders kunnen we altijd nog terugvallen op GOAT Alex van Warmerdam, die met Nr. 10 een van zijn beste films afleverde. Spoilen zou zonde zijn, dus snor de film maar gewoon ergens op zodra je de mogelijkheid hebt.

19. Minari

Minari is een film die in je hart kruipt | De Volkskrant

Prachtig drama over een Koreaans-Amerikaans gezin dat het probeert te maken op het Amerikaanse platteland. Vader en moeder zijn de hele dag druk met het plukken van kippen bij een pluimveebedrijf, en dus wordt hun jongste zoon opgezadeld met zijn excentrieke grootmoeder. De film kabbelt aangenaam voort, maar snijdt tussen de regels door genoeg interessante thema’s aan. Verder vooral een mooi liefdevol drama. Konden we ook wel even gebruiken. 

18. Promising Young Woman

Promising Young Woman” Gets Lost in Its Own Revenge Plot | Bitch Media

Stond vorig jaar op #8 in m’n jaarlijstje, maar kreeg dit jaar pas een officiële release. Daarom een reminder om deze controversiële #metoo-wraakthriller met een sublieme Carey Mulligan toch maar zo snel mogelijk te gaan kijken, als je dat nog niet hebt gedaan.

Waar? Amazon Prime Video

17. First Cow

First Cow - VPRO Cinema - VPRO Gids

Geen idee waarom, maar ik heb dit jaar minstens drie films over koeien gezien. Naast twee documentaires (Cow en Gunda), was dit met afstand de beste. Want in wezen draait First Cow natuurlijk helemaal niet om die grote koe, maar vooral om de vriendschap tussen twee outsiders in het Oregon van begin negentiende eeuw. Met een beetje fantasie zou je dit een western kunnen noemen, maar dan wel een van de schattigste die je ooit hebt gezien.

16. Petite Maman

Petite maman - Filmkrant

Prachtige film van Céline Sciamma, die eerder het verpletterende Portrait de la jeune fille en feu maakte. De achtjarige Nelly verblijft met haar moeder een weekje in het huis van haar net overleden oma om de boel leeg te ruimen. In het bos ontmoet ze een ander achtjarig meisje, die verdomd veel weg heeft van haar eigen moeder. Een prachtige ode aan de verbeeldingskracht, die bij vlagen ook enorm ontroert. Maar wat misschien nog wel het allerprachtigst is: Sciamma vertelt haar verhaal binnen 72 (!) minuten. Zo kan het dus ook, letterlijk ELKE andere filmmaker dit jaar.

Waar? Pathé Thuis

15. The Last Duel

RECENSIE. 'The last duel' van Ridley Scott: MeToo in maliënkolders **** | Het Nieuwsblad Mobile

Op basis van de trailer en filmposters (Ben Affleck met de meest seksloze sik in de geschiedenis van de toch al zo seksloze sik) verwachtte ik eigenlijk helemaal niks. Maar wat een knappe, genuanceerde #metoo-film over een mogelijke verkrachting in het riddertijdperk. Jodie Comer (Killing Eve) als vertrouwd buitencategorie.

Waar? Disney+

14. Summer of Soul

Summer of Soul - Filmkrant

Weergaloze muziekdocumentaire over een revolutionair festival in 1969. Doordat Woodstock lang alle aandacht kreeg, bleef de registratie van het Harlem Cultural Festival (ook wel aangeduid als ‘Black Woodstock’) bijna vijftig jaar op de plank liggen, totdat Questlove het materiaal besloot te verwerken in een spetterende film. Naast de meesterlijke optredens, zijn er talloze interviews met betrokkenen, en wordt ook de maatschappelijke context niet vergeten. Een absoluut meesterwerk.

Waar? Disney+

13. Benedetta

Benedetta - Filmkrant

De naam is Verhoeven. Paul Verhoeven.

12. The Lost Daughter

The Lost Daughter': Olivia Colman schittert in indrukwekkend regiedebuut | De Morgen

Och, waar waren we geweest zonder Olivia Colman? In dit zeer overtuigende regiedebuut van actrice Maggie Gyllenhaal speelt Colman wetenschapper Leda, die rust zoekt op een Grieks eiland. Tot een kennismaking met een jonge moeder (Dakota Johnson) herinneringen oproept aan haar eigen, turbulente moederschap. De film laat knap in het midden of we nu moeten meeleven met Leda, die zich niet in een simpel hokje van ‘sympathiek’ of ‘onsympathiek’ laat vangen. Maar bovenal leert deze film dat het ook oké is om het moederschap te zien als een behoorlijk gedoetje. Erg knap gedaan.

Waar? Vanaf 31/12 op Netflix

11. The Empty Man

How The Empty Man Became the Ring Video of Streaming | Den of Geek

Meesterlijke horrorfilm die tamelijk hard flopte, maar tegelijkertijd vrijwel direct een cultstatus opbouwde onder liefhebbers. En terecht. Als je lekker gaat op obscure sektes en gekke bovennatuurlijke shit, moet je deze cultklassieker-in-wording héél snel de kans geven.

Waar? Pathé Thuis

10. Malignant

How to watch the new horror film Malignant online | Android Central

Ik dacht heel lang dat ik keek naar een degelijke spookhuisfilm van de regisseur van The Conjuring en Insidious, maar toen kwam de meest gestoorde plottwist in tijden, waarna het laatste halfuur ontaardde in de best denkbare chaos. Onvergetelijk.

Waar? Pathé Thuis

9. The Father

Speciale vertoning van The Father i.s.m LUX - InScience

Film die je heel makkelijk zou kunnen samenvatten als ‘de Alzheimer-film met Anthony Hopkins’, maar daarmee zou je deze emotionele mokerslag van een film tekort doen. Want ook als kijker raak je op een gegeven moment hopeloos verdwaald in het geheugenpaleis van Hopkins, waarna het langzaam ontroerender en ontroerender wordt. Olivia Colman toont zich maar weer eens de grootste speler in een knappe bijrol als Hopkins’ dochter.

8. Pig

Pig' Summary, Ending & Sense Of Loss Explained | DMT

Het varken van Nicolas Cage wordt gestolen. Nicolas Cage gaat op zoek naar zijn gestolen varken. Wie nu een spijkerharde John Wick met varkens verwacht, heeft het goed mis, want Pig is in veel opzichten een anti-wraakfilm. Dat komt vooral door de opvallend ingetogen hoofdrol van Cage, in zijn beste hoofdrol in tijden. Cage praat amper, maar gromt hooguit wat. Een van de fascinerendste acteerprestaties in een van de fascinerendste, meest geslaagde films van het jaar.

7. Druk

In midlifecrisisfilm Druk krijgt Mads Mikkelsen de kans om te schitteren | De Volkskrant

What a life, what a night. What a beautiful, beautiful ride. Tip om de zoveelste lockdown enigszins kleur te geven: kijk de laatste tien minuten van Druk (een film waarin een groep docenten besluit om een ‘wetenschappelijke’ theorie over het nut van alcoholconsumptie te testen). Emotioneel herstel gegarandeerd. Het geeft in ieder geval een stuk meer voldoening dan het bakken van zuurdesembrood.

6. Nobody

Nobody - Catholic News Service

Kijk, er waren in 2021 genoeg prachtige films die het intellect kietelden, maar uiteindelijk maak je mij nergens zo gelukkig mee als met Bob Odenkirk die een stel bad guys afranselt in een verlaten stadsbus. Want ja, DAT IS CINEMA!

Waar? Pathé Thuis

5. Nomadland

Nomadland Full Movie Download HD Netnaija

Won eerder dit jaar Oscars voor Beste Film, Beste Regie (Chloé Zhao, die ook Eternals maakte) en Beste Hoofdrolspeler (Frances McDormand). Dat legt het verwachtingspatroon lekker hoog, maar gelukkig loste dit sociaal-realistische drama alle verwachtingen ruimschoots is.

Waar? Disney+

4. Palm Springs

Recensie: Palm Springs is een heerlijke time loop komedie - Geekish.nl

Ik zag deze Groundhog Day van de 21ste eeuw al ergens in 2020, maar dat betekent bepaald niet dat deze heerlijke romcom ook maar een flard aan kracht heeft verloren. Andy Samberg en Cristin Milioti spelen twee verdwaalde dertigers die tijdens een huwelijksfeestje vast komen te zitten in een time loop, die ze elke dag opnieuw laat beleven. Best gezellig, samen in zo’n time loop, toch? Blijkt tegen te vallen. De film niet. Die is subliem, heerlijk en geschikt voor eindeloze rewatches.

Waar? Amazon Prime Video

3. Quo vadis Aida?

Quo Vadis, Aïda? - LantarenVenster Rotterdam

Verpletterende film over de val van Srebrenica in 1995, verteld vanuit het perspectief vanuit een fictieve tolk van de Verenigde Naties, die haar gezin in veiligheid moet brengen. De Nederlandse Dutchbat-soldaten stonden – zoals bekend – grotendeels machteloos, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Een film die een verpletterende klap uitdeelt, en nog heel lang nadreunt. Verplicht kijkvoer voor, tja, iedereen eigenlijk.

2. The Power of the Dog

Dit moet je weten over de nieuwe Netflix-western The Power of the Dog

Nog maar eens een slow burn-western, maar wel een van de indrukwekkendste in jaren. Benedict Cumberbatch is weergaloos als macho cowboy die zich bedreigt voelt door de aanwezigheid van zijn nieuwe schoonzus (Kirsten Dunst, ook weergaloos) en haar zoon. Maar laatstgenoemde lijkt toch iets van kwetsbaarheid bloot te leggen bij die stugge cowboy. Absoluut niet ieders kopje thee, maar regisseur Jane Campion had deze jongen binnen vijf minuten binnen gehengeld met haar serene stijl en prachtige natuurbeelden.

Waar? Netflix

1. Mass

MASS | Starring Jason Isaacs, Martha Plimpton, Reed Birney and Ann Dowd

Ik zag deze film op het Filmfestival van Leiden, en heb zelden meegemaakt dat een zaal vol met praatgrage boomers zó stil was. Ze konden ook niet anders, want geen film was dit jaar indrukwekkender, verplettender of ontroerender dan Mass, dat in de kern oh zo simpel lijkt. Twee echtparen komen bij elkaar om een geschil (dat we maar even niet prijsgeven – het is beter om er zo blanco mogelijk in te gaan) uit te praten. Het ontaardt al snel in een emotioneel mijnenveld, waarop de bommen met de stap zwaarder inslaan. Een mokerslag van een film, met vier weergaloze hoofdrolspelers. Ann Dowd geniet inmiddels vooral bekendheid door haar rol als Aunt Lydia in The Handmaid’s Tale, maar geeft hier een van de sterkste tour de forces die ik in jaren zag.

Gepubliceerd inUncategorized

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *